diumenge, 9 de novembre del 2014

Què fem quan debatem?

Argumentar. Tractem de convéncer l'adversari que el nostre punt de vista sobre un tema és encertat i per això hauria de canviar d'opinió o actuar en conseqüència.
Procedència de la imatge: http://www.houstonisd.org/Page/57691
Ací et presentem un breu esquema d'actes de parla i marcadors textuals per a opinar de manera efectiva en la teua participació al proper debat de classe. [Pots descarregar-te l'entrada en un full: clica.]

Presentar un argument
És important que presentes els principals punts de la teua argumentació de forma clara i lògica. Pots presentar-los com a FETS o com a  PUNT DE VISTA PERSONAL (i subjectiu). Aquesta segona possibilitat facilitaria al contrincant discrepar de tu. Tingues en compte que la subjectivitat de l’argument et debilita. De tota manera, sempre s’utilitzen fórmules subjectives durant el debat:
  • trobe, imagine, crec, em consta que, en la meua opinió, al meu parer, que jo sàpia…
Per contra, si presentes els teus arguments com a FETS,  et dóna pes i autoritat afegides. El perill és que el teu contrincant puga contradir-te amb altres fets més poderosos que els teus. En aquest cas no tens més remei que  admetre les limitacions dels teus fets i així “quedaries en evidència” (to lose face, diuen en anglés).

Sostenir un argument
Quan l’adversari contradiu els teus arguments, és important ser capaç d’ampliar i sostenir les idees. Els moviments de suport són útils per a fer més convincents els teus arguments: informacions noves, raons, arguments d’autoritat. A més, és possible afegir exemples o analogies (paral·lelismes) per a il·lustrar i enfortir els arguments. Pots, fins i tot, presentar els punts de vista contraris per a fer alguna concessió o bé per a refutar-los totalment. Amb freqüència és útil repetir les idees bàsiques i resumir els teus arguments per tal que les opinions sobre el tema apareguen lògiques i coherents.

Rebatre un argument
A més de sostenir els teus arguments has de ser capaç de reaccionar i oposar-te als punts de vista de l’adversari. Observa que en la discrepància amb algú convé usar “actes de parla indirectes”:
  • De veritat?, Pots tenir raó, però…, Puc estar equivocat, però…, Em pregunte si no és un error…, Potser hauríem de mirar-ho d’aquesta manera…, etc.
Marcadors textuals dels actes de parla
Presentar un argument
  1. Enumeracions: primer, segon, tercer, per a començar, en primer lloc, en segon lloc, d’una banda, d’una altra banda, etc.
  2. Temps / Lloc: Ací, allí, al llarg de, a través de, per mitjà de, fa temps, al començament, a la fi…

Defensar un argument
  1. Ampliació: A més, aleshores, també, al costat d’això, és més, de fet, evidentment, per damunt d’això, una altre tema és, etc.
  2. Exemplificació: Per exemple, com ara, això és, per a il·lustrar, etc.
  3. Èmfasi: Certament, És cert que, El que és important és, Cal destacar, Per damunt de tot, De fet, etc.
  4. Reformulació: En altres paraules, o siga, és a dir, dit d’una altra manera…
  5. Comparació: És com, de la mateixa manera que, és similar / semblant a, etc.
  6. Plantejar causes i conseqüències: Una de les causes, Com que (causa evident), Ja que, Vist que, Perquè, Així doncs, Per aquesta raó, En conseqüència, etc.
  7. Concessió (admissió d’una veritat després de resistir-se): És clar!, I tant!, Després de tot, Per descomptat, Naturalment, (Encara que, Tot i que, Per més que, A pesar que, etc.)

Rebatre un argument
  1. Afirmar amb reserves: D'acord amb el fet que... però..., Potser sí que és acceptable que... tanmateix..., A pesar de..., etc.
  2. Contradir: En lloc d’això, Mira-ho d’un altre costat, Dius que... però, Contràriament al que afirmes..., etc.

Recapitular i resumir: En resum, En definitiva, En conclusió,
- - - - -
(Idees principals procedents del llibre: Rules and Roles: a Workbook in Communication)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada